Sorry, we no longer support Internet Explorer

Please use a different browser such as Firefox, Chrome, Safari or Edge.

Het ontwerpen van pneumatische systemen met HydroSym

Fabrikant van duik- en onderwatertechniek IHC Hytech heeft zijn ontwerpproces gestandaardiseerd en verbeterd met de ontwerp software van HydroSym van Paro Software. Voor de integratie van de software in het productieproces van IHC Hytech was het noodzakelijk om de software, die normaal gesproken wordt gebruikt voor het ontwerpen van hydraulische systemen, aan te passen voor het ontwerp van pneumatische systemen. Uiteindelijk was dit het zeker waard. De nieuwe standaard voor het ontwerp heeft zijn vruchten afgeworpen wat betreft de kwaliteit en de snelheid van het ontwerp- en denkproces.

IHC Hytech

IHC Hytech ontwikkelt en levert commerciële en militaire duiktechnologie aan een breed netwerk van verschillende klanten. Het bedrijf, dat onderdeel is van het scheepsbouwbedrijf Royal IHC, levert op maat gemaakte duiktechnologie, zoals bijvoorbeeld decompressietanks en drukcabines voor de offshore industrie. Bovendien levert IHC Hytech decompressie cabines die door de Belgische en Nederlandse overheid in mijnenvegers gebruikt worden. Het getuigt van de hoge kwaliteit van de technologie; elk klein onderdeel van het pneumatische systeem is perfect ontworpen, zodat het onder water op de juiste manier functioneert. 

Paro Software heeft zich bewezen als uitstekende partner, die met zijn klanten meedenkt en opstaat voor de verbetering van zijn producten. De kwaliteit van de software is voortreffelijk, onder andere ook vanwege de zeer frequente updates die vaak gebaseerd is op de input van klanten. Paro Software is gegroeid tot een volwaardige partner van IHC Hytech voor zowel de realisatie en het gebruik van de software.
Joost Voermans - Ingenieur, IHC Hytech

Het verbeteren van de uniformiteit

Voor de overstap op HydroSym tekende IHC Hytech net als veel andere ingenieursbedrijven zijn ontwerpen voor pneumatische installaties in generieke ontwerpsoftware, die voor een hele reeks van verschillende soorten ontwerpprocessen gebruikt kan worden. In deze ontwerpsoftware werden individuele symbolen in de schematische diagrammen steeds opnieuw gekopieerd, zegt ingenieur Joost Voermans van IHC Hytech. Door dat herhaaldelijk kopiëren van de symbolen veranderden deze vaak van grootte, terwijl het element waar het symbool naar moest verwijzen hetzelfde bleef. Bovendien gebeurde het te vaak dat essentiële informatie van componenten en achtergrondinformatie verloren gingen. Het was duidelijk dat niet alleen het ontwerpproces, maar ook het uiteindelijke resultaat met een nieuwe werkmethode kon winnen aan efficiëntie en kwaliteit. 

Eerder werden, zo vervolgt Voermans, componenten in de schematische diagrammen van een pneumatische systeem met de hand genummerd. Het was de bedoeling dat dit nummeren als basis kon dienen voor een stuklijst bij de bestelling wanneer het ontwerp gerealiseerd werd. Het was aan de ene kant heel tijdsintensief om een ingewikkeld ontwerp na te lopen en aan de andere kant werden er ook vaak verschillende termen gebruikt voor dezelfde componenten. Dit leidde weer tot onzekerheden die nog meer tijd kostten en tot een hoger risico op fouten. 

Efficiëntere methodes

IHC Hytech ging op zoek naar een nieuwe werkmethode die efficiënter kon zijn voor het ontwerp en de productie van pneumatische systemen. Binnen het Royal IHC bedrijf had de bedrijfstak IHC Hytop al positieve ervaring opgedaan met de HydroSym software van PARO software voor het produceren van hydraulische systemen, vertelt Voermans. Al vroeg in het ontwerp van beide soorten (zowel hydraulische als pneumatische) systemen werk je met een diagram. Het bestaat uit componenten die op vergelijkbare manieren met pijpen en kleppen met elkaar verbonden zijn, legt Voermans uit. 'Het feit dat de uiteindelijke systemen een ander doel dienen is niet zo relevant in het aanvankelijke ontwerp. Belangrijke mogelijkheden van de software, zoals het snelle ontwerp van schematische diagrammen en het automatisch toekennen van nummers, konden ook heel nuttig zijn voor IHC Hytech.' 

HydroSym op maat

PARO heeft vervolgens een op maat gemaakte en kwalitatief sterke software ontwikkeld door een nieuwe database met componenten voor pneumatische systemen op te zetten. Alle voor IHC relevante componenten werden individueel gecategoriseerd, en bovendien niet alleen op functie, maar ook op andere belangrijke variabelen, zoals druk, stroming en de grootte van de verbindingselementen. Ook werd aan elk component gedetailleerde data informatie verbonden, zodat alle overige productinformatie slechts een paar muisklikken verwijderd was van het ontwerpprogramma. 

Gebruikersvriendelijk

Je moet, volgens Voermans, even wennen aan de gebruikersinterface van de HydroSym software. Dankzij de logische lay-out en de vele functies om snel ontwerpen te maken, kun je toch na slechts een beetje oefening al heel snel schematische diagrammen ontwerpen. Je kunt de verbindingen tussen de componenten snel vinden en in je ontwerp slepen. Dit bespaart heel veel tijd, zeker in vergelijking met de generieke ontwerp software waarin de componenten en de verbindingselementen voor de componenten zelf moeten worden getekend. 

Integratie

De nummering die gebruikt wordt voor de componenten in de database kwam overeen met het systeem van het ERP-pakket van IHC Hytech. Dit betekende dat de bestellijsten voor materialen, die door HydroSym op basis van tekeningen worden samengesteld, als een XML bestand naar het ERP systeem konden worden geëxporteerd. Voor de overstap moest dat met de hand worden gedaan. Naast de snellere import, is ook het makkelijk aanpassen van details een grote verbetering. Als er een verandering moet worden gemaakt in de lijst, wordt deze verandering ook meteen in het schematische diagram doorgevoerd: de informatie blijft namelijk met elkaar verbonden. Dit zorgt voor een veel hogere efficiëntie bij de realisatie van een project, stelt Voermans. Tegelijkertijd hebben we te maken met een afname van de sporadische registratie foutjes. Doordat er niet meer zelf hoeft te worden getypt of gekopieerd, is de kwaliteit en efficiëntie duidelijk toegenomen. 

Punctuele bezorging

Het opzetten van de database is binnen de afgesproken periode van twee maanden voltooid. Paro Engineering heeft zich bewezen als uitstekende partner, die meedenkt met zijn klanten en openstaat voor de verbetering van zijn producten. De kwaliteit van de software is voortreffelijk, onder andere vanwege de frequente updates die gebaseerd is op de input van klanten. Paro software is tot een volwaardig partner van IHC Hytech gegroeid voor zowel de productie als het gebruik van de software. 

Interesse in hoe Paro Software van dienst kan zijn in jouw bedrijf?


Neem contact met ons op